Suonarte
ARS GRATIA ARTIS
0   /   100
Concert

Venite Adoremus, Concertul inaugural al Orchestrei ANIMA

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, prin Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu, va organiza la Catedrala Sfântul Iosif, în data de 19 decembrie 2022orele 20:00, evenimentul „Venite Adoremus”. 

Concertul are o dublă semnificaţie: atât vestirea Naşterii Domnului nostru Isus Cristos, cât şi inaugurarea Orchestrei ANIMA a Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti – singura orchestră de muzică sacră din România și din Europa care se află sub decret eclezial. 

Acest proiect unic la nivel la național și internațional îi are ca inițiatori pe părintele Eugen Răchiteanu, responsabil al Oficiului pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu, pe Claudia Robu, în calitate de manager de proiect și pe Cătălin Toropoc, dirijor principal al orchestrei și coordonator artistic, cu binecuvântarea ÎPS Aurel PercăArhiepiscop Mitropolit de București

Pentru toți creștinii, postul Crăciunului este un timp binecuvântat, iar concertul pe care îl propunem reprezintă un important moment de pregătire pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Programul artistic este susținut de orchestra nou înființată și de artiștii invitați ai serii: soprana Alexandra Grigoraș, mezzosoprana Antonela Barnat și tenorul Andrei Lazăr,  nume importante ale scenei românești și internaționale, alături de Corul Catedralei Sfântul Iosif, pregătit și dirijat de Andrei Stănculescu. 

Importanța acestui eveniment este marcată de prezența extraordinară a maestrului Gheorghe Zamfir, care va interpreta, acompaniat de organistul Eduard Antal, colinde celebre din repertoriul tradițional autohton. 

Orchestra ANIMA a Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti este constituită din artiști profesioniști consacrați și din vârfuri de lance ale generaţiei de tineri instrumentişti, iar aplecarea acestora către muzica sacră reprezintă un punct importantat de pornire în acest demers. Evanghelizarea prin Cânt și Cuvânt este obiectivul primordial al proiectului ANIMA.

Programul artistic al serii este constituit din lucrări ale marilor compozitori universali care au scris și pentru celebrările liturgice. Astfel, publicul va putea asculta lucrări sacre din creația unor genii muzicale ca: A. Vivaldi, G.F. Händel, W.A. Mozart, C. Saint-Saëns, P. Mascagni și colinde aparținând repertoriului tradițional românesc. 

Evenimentul este organizat cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte şi Primăriei Sectorului 1, Municipiul București.

Sponsori: Fundația Ines, Trattoria Adagio, Hanu Ancuței 

Partener: Asociația SUONARTE