Suonarte
ARS GRATIA ARTIS
0   /   100

Concursul „Ionel Perlea“, ediție internațională și un masterclass de operă, în premieră la Slobozia

De trei decenii, la Slobozia, este omagiată personalitatea compozitorului și dirijorului român Ionel Perlea (1900-1970), printr-un concurs care îi poartă numele. Dacă edițiile precedente au fost dedicate interpretării liedului, anul acesta, cu prilejul celei de-a XXX-a ediții, concursul devine internațional fiind totodată prima ediție cu format de operă, dar păstrând, după cum au menționat organizatorii, componenta de lied doar în ceea ce privește compozițiile lui Ionel Perlea.

Concursul Internațional de Canto „Ionel Perlea“ se va desfășura între 27 și 29 mai 2021, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“, Slobozia, județul Ialomița.

Dirijorul Ionel Perlea, născut în Ograda, județul Ialomița, este o personalitate respectată în Europa și America, dar prea puțin cunoscută în România. Acesta este rezultatul dezrădăcinării maestrului de țara lui în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Așa se face că, destinul împlinit pe deplin profesional a rămas până azi neîmplinit pe plan personal. Ionel Perlea a tânjit după Ograda natală până în ultimul an al vieții sale, când a reușit să revină acasă și a susținut trei concerte la București. În memoria sa, dar și pentru recuperarea renumelui ilustrului dirijor, de 30 de ani, la Slobozia, organizăm Festivalul și Concursul Internațional «Ionel Perlea», îmbogățit an de an cu evenimente noi!“, a spus managerul general al Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“, Clementina Tudor.

Ne bucură și ne onorează parteneriatul cu Centrul Cultural UNESCO «Ionel Perlea», precum și deschiderea și sprijinul autorităților locale în ceea ce privește tot conceptul acestor programe educaționale și culturale, care, în cel mai scurt timp, ne dorim să fie de referință în Europa culturală. Numele lui Ionel Perlea și valoarea imensă, care îi este, culmea, mai recunoscută în străinătate, reprezintă un garant al calității, al muncii și al profilului de adevărat muzician și geniu și va înlesni misiunea noastră de a sprijini, promova și ajuta tinerii români la început de parcurs artistic“, a declarat președintele Asociației Culturale Sunoarte, bas-baritonul Cătălin Țoropoc.

Citește articolul complet pe: https://culturaconstanta.ro.